Acest website foloseste cookies pentru facilitarea accesului si livrarea multiplelor functionalitati. Daca veti continua sa navigati, vom considera ca ati acceptat folosirea acestora.
X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

Produse

Vaza cu floarea-soarelui

Cod : ARTVG4
compara...
Descriere

Cameleonia va ofera un decor deosebit din faianta pictata, o reproducere dupa un tablou cu floarea-soarelui al lui  Vincent Van Gogh.

Acest motiv este foarte popular si apartine unei serii extraordinare dedicata ei de catre artistul olandez.

Van Gogh a pictat floarea-soarelui pentru prima data in vara anului in care s-a mutat la Paris, in 1886. Acolo a luat contact cu paletele indraznete ale impresionistilor, precum Renoir, care foloseau culori luminoase si contrastante. Aceasta l-a transformat pe Van Gogh. El nu accepta aceasta miscare artistica in ansamblu, acuzand-o ca ar fi pur decorativa. Insa a preluat tehnicile ei si a mers in directia postimpresionistilor cu care se identifica prin investirea obiectelor pictate cu semnificatii si simbolism. Insa variantele cele mai apreciate sunt cele pictate ulterior.

Doi ani mai tarziu, interesul pentru aceasta tema a renascut in momentul in care s-a mutat la Arles, in Provence, la nord de Marsilia. In timpul verii din anul 1888, Van Gogh a creat 4 tablouri in mai putin de o saptamana, cand un vant rece din nord l-a impiedicat sa lucreze in aer liber. Picturile au fost realizate in timpul unei perioade de un mare optimism, datorat asteptarii sosirii eroului sau, pictorul avangardist Paul Gauguin. La Arles Van Gogh visa la infiintarea unei colonii de artisti, Studioul Sudului, avandu-l ca si mentor pe artistul postimpresionist Paul Gauguin, pe care il admira foarte mult. Dupa ce l-a invitat pe Gauguin sa se alature acestei comunitati, Van Gogh  a inceput sa picteze floarea soarelui pentru a lumina peretii albi ai casei pe care o inchiriase in Piata Lamartine, numarul 2. Aceasta casa a fost distrusa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.  Atunci cand Gauguin era pe punctul sa soseasca, Van Gogh a asezat 2 dintre aceste tablouri in modestul dormitor in care oaspetele sau urma sa fie cazat in toamna aceea. 

Tablourile cu tema floarea soarelui aveau rolul de a-l impresiona pe Gauguin. Ele reprezentau modul prin care Van Gogh declara ca este un artist adevarat. In acelasi timp era si un gest de prietenie.

In Muzeul Van Gogh din Amsterdam se gaseste un tablou in care Gauguin ii face portretul prietenului sau in timp ce picta corolele galbene ale florii-soarelui. Peste ani, in Pacificul de sud, Gauguin a pictat si el floarea soarelui intr-un aparent omagiu adus gazdei sale de la Arles.

Putin mai tarziu, in ianuarie 1889, Van Gogh a creat alte 3 variatii pe aceasta tema. Reproducerea pe faianta pe care v-o propunem reprezinta una din aceste 3 picturi iar originalul poate fi admirat astazi la Muzeul de Arta din Philadelphia.

In cele din urma, tablourile lui Van Gogh avand ca tema floarea soarelui transcend relatia cu Gauguin. El se afla in floarea varstei in vara anului 1888 si a pictat aceste flori rapid si cu mare bucurie, energie si incredere. La sfarsitul lui august, Van Gogh ii scria fratelui sau Theo: "Pictez cu senzatia pe care un locuitor din Marsilia mananca bouillabaisse (tocanita de peste din Provence), ceea ce nu ar trebui sa te surprinda atunci cand este vorba de a picta floarea soarelui.

Semnatura artist

Van Gogh si-a dat seama imediat ca a creat ceva important, ca floarea soarelui se distingea prin stilul ei si functiona aproape ca si o semnatura a artistului. Aceasta floare era un motiv resonant si unic, pe care si-l putea insusi. Intr-o scrisoare din ianuarie 1889, Van Gogh ii spunea fratelui sau Theo ca, in timp ce alti artisti erau cunoscuti pentru anumite flori pe care le pictau, floarea soarelui era a lui. La inmormantarea artistului, sicriul sau a fost acoperit in intregime cu floarea-soarelui, flori pe care le iubea atat de mult.

Experimente de culoare

In tablourile sale Van Gogh nu incerca sa faca o copie exacta a realitatii. El nu folosea culoarea pentru a imita natura, ci pentru a exprima emotie. Pentru a obtine acest scop, florile soarelui ale lui Van Gogh folosesc o gama impresionanta de tehnici, de la micile puncte pointiliste pana la tuse groase, sculpturale. De asemenea el incalca unele reguli cardinale ale picturii din acea vreme.

Teoriile culorilor urmate de catre impresionisti dictau ca, pentru a intensifica culorile, sa se alature culori opuse. In acest sens, la inceput Van Gogh a experimentat asezand floarea soarelui pe un contrastant fundal albastru. Dar variantele ulterioare, precum acesta propusa, au flori galbene intr-o vaza galbena, asezata pe o masa galbena, cu un perete galben in fundal, parand ca radiaza lumina. Florile de un galben aprins, pe care le putea combina in contraste stralucitoare, formele si linile petalelor si ale tulpinelor, reprezentau o mare provocare pentru orice pictor.

Trebuie sa mentionam si traditia indelungata a olandezilor in ceea ce priveste pictarea florilor, datand din secolul al XVII-lea. Pentru Van Gogh, floarea soarelui avea o semnificatie speciala. Galbenul era pentru el o emblema a fericirii - in literatura olandeza, aceasta floare era un simbol al devotiunii si loialitatii. In variatele lor faze de evolutie, aceste flori ne amintesc de ciclul vietii si al mortii. Caracterul lor direct, claritatea si forta lor contribuie la popularitatea florilor soarelui realizate de catre Van Gogh, ele fiind o marca si o amprenta a artistului olandez, a carui viata dificila si dramatica, culminand cu moartea sa datorata unui glont in 1890, continua sa fascineze publicul. 

Prin utilizarea culorilor in maniera subiectiva, emotionala, influenta sa asupra artei moderne este enorma, continuand si in prezent sa vorbeasca direct oamenilor.  La un moment dat Van Gogh a zis: "As dori sa pictez intr-un asemenea mod incat oricine are ochi sa poata intelege."

Popularitatea in cultura moderna

In anul 1987, una dintre cele 3 reproduceri din ianuarie 1889, nesemnata, a fost vanduta la Casa de Licitatii Christie's pentru 39.9 mil $. Specialistii in domeniul artei au atribuit acest pret ridicat de vanzare pe de-o parte faptului ca tabloul este considerat o semnatura a artistului Van Gogh, iar pe de alta parte faptului ca era printre rarele oportunitati de a putea achizitiona o pictura reprezentand floarea soarelui. Din cele 7 versiuni foarte cunoscute, cinci se gasesc in muzee, una intr-o colectie privata in Statele Unite ale Americii iar una a fost distrusa intr-un incendiu produs in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe 6 august 1945, cand a fost bombardata Japonia.

Popularitatea florii soarelui este o combinatie intre, frumusetea, impactul lor emotional si atingerea conditiei umane, pe de o parte, fascinatia publicului pentru faima, bani si mit.

In cantecul "Vincent", un tribut adus lui Van Gogh de catre cantautorul american Don McLean, exista un vers care descrie aceasta serie de tablouri. "Flori de flacari care stralucesc puternic (flaming flowers that brightly blaze)" nu doar deseneaza culorile luminoase portocaliu si galben ale picturii, dar creaza de asemenea imagini puternice ale soarelui insusi, arzand si stralucind, continut in interiorul florilor.

Specificatii
Colorare faianta Pictata manual
Stil Clasic
Format 40 * 60 cm
Tema decor Flori
Reproduceri tablouri celebre
Culoare Multicolor
Tip placa faianta Clasica
Dimensiune placa faianta 20 * 20 cm
Planeitate suprafata Neteda
Tehnica pictura Mayolica
Comentarii produs
Nu sunt comentarii
Scrie un comentariu

Produse recomandate

Terasa cafenelei, noaptea
Cod ARTVG6
Produsul va fi livrat în aproximativ 40 zile lucratoare.
Pret 2.185,00 Lei
Produsul va fi livrat în aproximativ 40 zile lucratoare.
Autoportret Van Gogh
Cod ARTVG3
Produsul va fi livrat în aproximativ 40 zile lucratoare.
Pret 2.185,00 Lei
Produsul va fi livrat în aproximativ 40 zile lucratoare.
Irisi
Cod ARTVG7
Produsul va fi livrat în aproximativ 40 zile lucratoare.
Pret 2.185,00 Lei
Produsul va fi livrat în aproximativ 40 zile lucratoare.

Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor:
www.anpc.gov.ro - Telefon gratuit info consumator: 021-9551.
Solutionarea online a litigiilor