Acest website foloseste cookies pentru facilitarea accesului si livrarea multiplelor functionalitati. Daca veti continua sa navigati, vom considera ca ati acceptat folosirea acestora.
X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

Produse

Autoportret Van Gogh

Cod : ARTVG3
compara...
Descriere

Cameleonia va propune un decor din faianta pictata, o reproducere a unui autoportret celebru al lui Van Gogh.

Intregul ansamblu are dimensiunile 60x80 cm.

Cultura populara

Artistul american Don McLean a compus cantecul "Vincent" ca si un tribut adus lui Van Gogh. Cantecul face referire la existenta zbuciumata a artistului si la operele sale importante. McLean a scris versurile in anul 1971 dupa ce citise o carte despre viata sa. In anul urmator cantecul a ajuns pe prima pozitie in UK Singles Chart si No 12 in SUA. Ulterior numerosi cantareti au lansat cover-uri dupa aceasta melodie, printre ei numarandu-se Julio Iglesias, Nana Mouskouri, Josh Groban si Ronan Keating. Aceasta demonstreaza admiratia profunda a artistilor si a publiculi, nu doar pentru operele lui, cat si pentru omul Van Gogh.

Lipsa de recunoastere a valorii lui Vincent in timpul vietii este descrisa in primele doua versuri , "They would not listen / they did not know how / perhaps they'll listen now" si la final, "They would not listen / they're not listening still / perhaps they never will". Cantecului sugereaza faptul ca Van Gogh a incercat sa ii elibereze pe oameni prin mesajul transmis de tablourile sale. McLean simte ca acest mesaj a ajuns foarte clar la el: "And now I understand what you tried to say to me".

In filmul de mai jos puteti vedea un rezumat al vietii lui Vicent Van Gogh, in engleza, pe muzica de Chopin:

Viata lui Vincent Van Gogh

Vincent Van Gogh a incercat diverse vocatii, precum dealer de arta si pastor, inainte de a se decide sa devina artist, la varsta de 27 de ani. Pe parcursul carierei sale de o decada (1880-90), el a realizat aproape 900 de tablouri si peste 1100 desene.

In mare parte autodidact, Van Gogh a inceput prin a copia cu zel tiparituri si studiind manualele de desen din secolul XIX. Intrucat simtea ca este necesar sa stapaneasca albul si negrul inainte de a folosi culorile, la inceput s-a concentrat pe insusirea elementelor esentiale ale desenarii chipurilor si pe redarea peisajelor in perspectiva corecta.

In anul 1882, Van Gogh a parasit casa parinteasca din Etten si s-a mutal la Haga, unde varul sau, Anton Mauve, un artist eminent al Scolii de Arta de la Haga, i-a oferit primele lectii. In acelasi an a executat primele sale lucrari in culoare si s-a aventurat pe taramul picturii in ulei. De asemenea au aparut si primele castiguri ca si artist: unchiul sau, C.M. Van Gogh, i-a cerut 2 seturi de desene cu peisajul urban al acestui oras pentru care Van Gogh.

Admiratia lui Van Gogh pentru artistii grupului de la Barbizon, in special pentru Jean-Francois Millet, i-a influentat hotararea de a picta viata rurala, oamenii umili si munca lor. In timpul iernii 1884-1885, in timp ce locuia cu parintii sai in Nuenen, pictorul olandez a realizat peste 40 de studii, schite de chipuri de tarani. Accentul cade pe expresivitatea fetei si a scenelor, paleta de culori este obscura, cu tonuri inchise si bituminoase. Aceasta perioada este incununata in aprilie 1885 de capodopera Mancatori de cartofi (astazi in Muzeul Van Gogh din Amsterdam), prima sa compozitie la scara mare,  care reda o scena simpla din viata de familie dintr-o casa taraneasca, precedata de o serie de desene pregatitoare.

Dorind sa isi perfectioneze abilitatile in pictarea chipurilor, Van Gogh paraseste Olanda spre sfarsitul anului 1885 pentru a studia la Academia Antwerpen, in Belgia.

Trei luni mai tarziu se indreapta spre Paris, unde locuia fratele sau Theo, dealer de arta, si urmeaza pentru un timp cursuri lui Fernand Cormon. Stilul lui Van Gogh sufera o transformare majora in timpul celor 2 ani pe care ii va petrece la Paris (februarie 1886 - februarie 1888). Aici ia contact direct cu lucrarile impresionistilor si cu ultimele inovatii ale neoimpresionistilor Georges Seurat si Paul Signac. Raspunsul lui Van Gogh este o luminare, o largire a paletei de culori, experimenteaza tusele punctiforme asa cum putem vedea in Autoportret cu palarie de paie. Cele 27 de de autoportrete realizate la Paris reflecta exlorarea continua a contrastului culorilor complementare si a incercarea unui stil mai indraznet.

In februarie 1888, dorind sa scape de ceata apasatoare din Paris, Van Gogh se indreapta spre sudul Frantei, in Arles. Sub cerul senin din Provence, apare o legatura intre sufletul sau, reliatate si arta sa: soarele provensal se oglindeste in lumina interioara si invadeaza picturile sale, culminand cu noaptea galbena pe care declara ca a gasit-o aici. Acum lumina trece dincolo de a fi elementul optic al impresionistilor, acum este folosita pentru a exprima emotii intense. 

Captivat de lumina clara si de culorile vibrante ale primaverii din regiunea Provence, Vincent creaza o serie de 14 tablouri cu pomi fructiferi in floare, in mai putin de o luna, pictand in aer liber si variand stilul si tehnica. Compozitia si caligrafia tabloului Livada inflorita sugereaza influenta tiparelor japoneze pe care, ca si alti impresionisti, le colectiona. In acea primavara Van Gogh scria: "Tinutul mi se pare frumos ca si Japonia prin claritatea atmosferei si prin efectele culorilor vesele".

In casa galbena pe care o inchiriase,  Van Gogh visa sa infiinteze Atelierul din Sud, o comunitate de artisti, care colaboreaza locuind si lucrand impreuna. In primavara aceea il invita pe Paul Gauguin pe care il admira foarte mult sa devina liderul acestei comunitati. Urmeaza o vara prolifica pentru pictura, in care incearca sa ii arate mentorului sau capabilitatile sale artistice. Paul Gauguin ajunge in octombrie dar, in locul unui parteneriat artistic si inspirant asa cum isi imagina Van Gogh, se infatiseaza o realitate cu viziuni diferite asupra picturii. Dupa numai doua luni, Gauguin pleaca in graba dupa o criza de nebunie a lui Van Gogh. Pe 23 decembrie 1888, Vincent a navalit in dormitorul lui Gauguin cu o lama, dar apoi s-a oprit si a iesit din camera. In noaptea aceea, si-a taiat o ureche si s-a dus la un bordel sa i-o dea unei prostituate. Din fericire, acesta a raportat incidentul la politie care l-a salvat de la moarte cand a descins la locuinta sa si l-a gasit plin de sange.

In februarie 1889 locuitorii din Arles au trimis o petitie autoritatilor, in care cereau ca Van Gogh sa fie internat la un sanatoriu pe motivul ca ar fi un pericol public. Artistul a fost inchis fara a putea avea acces la carti sau materiale pentru pictura, nici macar la pipa sa. Temandu-se de inca o cadere nervoasa, in mai 1889 Vincent se interneaza voluntar la azilul de al Sain-Remy, situat in apropiere. Aici i se permite sa picteze iar sederea sa aici, pe parcursul unui an de zile, s-a concretizat in 150 de tablouri. TPicturile surprind coridoarele spitalului, florile de iris si liliac din gradina sa, imprejurimile spitalului, in mod special maslinii si chiparosii, pe care ii considera specifici regiunii Provence. Tot acum picteaza reproduceri dupa artisti precum Delacroix, Rembrandt si Millet, folosind fotografii si tiparituri in alb si negru.

Dupa aproape un an la Saint-Remy, pe 16 mai 1890, Van Gogh se muta la Auvers-sur-Oise pentru a fi sub tratamentul doctorului Paul Gachet si, in acelasi timp, mai aproape de fratele sau Theo. In urmatoarele doua luni si jumatate va avea o medie de un tablou pe zi. Iar in data de 27 iulie 1890, s-a impuscat in piept intr-un lan de grau in care picta si a decedat doua zile mai tarziu.

Vincent Van Gogh este faimos pentru faptul ca si-a taiat ureachea dar si pentru lucrarile sale. Viata sa a oscilat intre atacuri de depresei, perioade de normalitate si accese de entuziasm. Mostenirea sa artistica este pastrata in picturile si desenele care ne-au ramas de la el. De asemenea, corespondenta voluminoasa, in special cu fratele sau Theo, ne ofera informatii despre metodele de lucru si intentiile artistice, reflectand in acelasi timp si sustinerea neconditionata, inclusiv materiala, de care s-a bucurat toata viata din partea acestuia.

Lucrarile lui Van Gogh pe piata operelor de arta

Cele mai multe dintre tablourile pentru care Van Gogh este faimos au fost pictate pe perioada ultimilor trei ani, cand depresia sa a fost cea mai acuta. Artistul a incetat din viata la varsta de 37 de ani, iar pana atunci a vandut un singur tablou. Este vorba de Vita-de-vie rosie, cumparata la inceputul anului 1890 cu patru sute de franci de catre Anne Boch, sora lui Eugene Boch, un tanar pictor pe care l-a cunoscut in Arles.

In zilele noastre tablourile lui Van Gogh, artist necunoscut in timpul vietii sale, sunt vandute pe sume record: tabloul Irisi, pictat in Saint-Remy in luna mai 1889, a fost vandut la New York in anul 1987 pentru 54 mil $, in anul 1990, Portretul Dr. Gachet a fost achizitionat pentru 82.5 mil $, devenind cel mai scump tablou vandut vreodata.

Specificatii
Colorare faianta Pictata manual
Stil Clasic
Format 40 * 60 cm
Tema decor Reproduceri tablouri celebre
Culoare Multicolor
Tip placa faianta Clasica
Dimensiune placa faianta 20 * 20 cm
Planeitate suprafata Neteda
Tehnica pictura Mayolica
Comentarii produs
Nu sunt comentarii
Scrie un comentariu

Produse recomandate

Noapte instelata peste Ron - format mare
Cod ARTVG5M
Produsul va fi livrat în aproximativ 40 zile lucratoare.
Produsul va fi livrat în aproximativ 40 zile lucratoare.
Terasa cafenelei, noaptea
Cod ARTVG6
Produsul va fi livrat în aproximativ 40 zile lucratoare.
Pret 2.185,00 Lei
Produsul va fi livrat în aproximativ 40 zile lucratoare.
Vaza cu floarea-soarelui
Cod ARTVG4
La comanda!
Pret 2.185,00 Lei
La comanda!

Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor:
www.anpc.gov.ro - Telefon gratuit info consumator: 021-9551.
Solutionarea online a litigiilor