Acest website foloseste cookies pentru facilitarea accesului si livrarea multiplelor functionalitati. Daca veti continua sa navigati, vom considera ca ati acceptat folosirea acestora.
X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

Produse

Terasa cafenelei, noaptea

Cod : ARTVG6
compara...
Descriere

Cameleonia va prezinta un decor din faianta pictata ce reproduce tabloul Terasa cafenelei, noaptea, cunoscut si sub numele Terasa Cafenelei din Piata Forumului, realizat de catre artistul olandez Vincent Van Gogh in Franta, in Arles, la mijlocul lunii septembrie 1888.

Pictura nu este semnata dar este descrisa de catre artist in trei scrisori. De asemenea exista si un desen mare al compozitiei, in creion, care provine de la proprietatea artistului. 

In prezent opera de arta poate fi admirata in Olanda la Muzeul Kroller-Muller din Otterlo.

Cladirea inca exista iar vizitatorii care se aseaza la coltul de nordest in Piata Forumului, in locul in care artistul si-a asezat sevaletul, pot avea aceeasi perpectiva. El privea spre sud, catre terasa iluminata artificial a popularei cafenele, si mai departe continuand cu Strada Palatului, intunecata, conducand catre acesta (pe stanga, nepictat in compozitie) si indepartat, turnul unei foste biserici (acum Muzeul Lapidaire). Pe dreapta Van Gogh a infatisat un magazin, de asemenea iluminat, si cateva ramuri de copac.

Aici puteti vedea o imagine din octombrie 2003 cafeneaua din Arles pictata de Van Gogh.

Descriere compozitie

Cand a finalizat pictura, Van Gogh i-a scris surorii sale Wil, plin de entuziasm:

"Am fost intrerupt doar de munca mea la un tablou reprezentand exteriorul unei cafenele nocturne. Pe terasa se vad siluetele mici ale oamenilor asezati la masa. O lanterna imensa galbena ilumineaza terasa, fatada, strada din fata si chiar si pavajul din piatra care devine roz-violet. Peretii cladirilor, precum un drum in care intensitatea culorilor se diminueaza progresiv sub un cer albastru plin de stele, sunt albastru intunecat sau violet, alaturi de un copac verde. Avem un tablou nocturn fara negru, doar in culori frumoase de albastru, violet si verde, cu un ambient inconjurator si un pavaj din piatara iluminat in culori galben pal si verde lamaie. Ma amuza teribil sa pictez noaptea, chiar la fata locului. In mod normal se picteaza ziua, dupa schita. Dar mie imi place sa pictez un lucru imediat. Este adevarat ca, in intuneric, as putea sa confund albastru cu verdele, un albastru lila cu un roz lila, fiind destul de greu sa disting intensitatea tonului. Dar este singurul mod de a scapa de stereotipul conventional al noptii, al unui tablou palid, fara lumina, in timp ce o simpla lumanare ne furnizeaza cele mai intense culori galben si oranj."

Van Gogh continua in aceesi scrisoare:

"Nu mi-ai spus niciodata daca ai citit romanul Bel-ami al lui Guy de Maupassant si ce crezi despre talentul lui, in general. Te intreb acest lucru pentru ca, la inceputul lui, autorul descrie o noapte instelata in Paris, cu cafenele de pe bulevard inundate de lumina, cam acelasi subiect pe care tocmai l-am pictat".

Acest fragment sta la baza opiniei conform careia tabloul infatiseaza "oamenii asezati la mese, in lumina dura, puternica a fatadelor stralucitoare" din romanul mentionat. Totusi, trebuie notat si faptul ca Maupasant nu face nici o referire la cerul instelat. 

Culori complementare

Doua culori, asezate una langa cealalta, vor aparea diferit in functie de ce tonuri sunt folosite si cum sunt combinate. Efectul acestei interactiuni, numit contrast simultan, este cel mai intens atunci cand doua culori complementare sunt asezate chiar una langa cealalta. De exemplu, rosul asezat langa verde; daca il privim in punctul de interactiune vom observa o usoara vibratie.

In acesta pictura, daca analizam atent, putem observa in ce mod s-a folosit de puterea culorilor complementare din sistemul folosit de artisti pentru a accentua efectul vizual al contrastului simultan.

Van Gogh a folosit intr-un mod foarte indraznet albastru si portocaliu, care se accentueaza reciproc,creand contrast si tensiune. El doreste ca privirea noastra sa se miste peste intreaga pictura, nu doar prin compozitie, ci si prin tehnica contrastului simultan:

1. Ferestrele cafenelei - sunt colorate cu portocaliu greu, saturat, alaturi de albastru pur, ultramarin, aceasta determinand un efect vibrant, viu, conferind luminii ferestrei o stralucire exuberanta.

2. Suprafata pavajului - aici efectul este obtinut intr-un mod mult mai subtil, prin tusele arcuite de portocaliu si albastru ce adauga miscare, reflectand agitatia si insufletirea din interiorul cafenelei.

3. Culori calde si reci - aduc o anumita adancime vizuala pentru ca intotdeauna culoarea rece ramane in fundal iar culoarea calda iese in fata.

Tablouri nocturne

Tabloul a fost expus pentru prima data in anul 1891 si a devenit rapid favoritul publicului, probabil si pentru lumina lampilor cu gaz care inunda terasa, care era foarte nou si modern pentru acea vreme.

Aceasta este prima pictura in care Van Gogh a utilizat un fond instelat. Prin abundenta galbenului cald de la iluminatul cu gaz reuseste sa accentueze albastrul noptii. A continuat ulterior cu cerul plin de stele in lucarile Noapte instelata peste Ron (realizata in aceeasi luna) si, in mult mai cunoscuta Noapte instelata (un an mai tarziu). Artistul a mai pictat un portret al lui Eugene Boch pe un fundal cu stele. Lucrarea Terasa cafenelei, noaptea este mentionata  intr-o scrisoare catre Boch, din 2 octombrie 1888, in care ii spune ca a pictat "privelistea unei cafenele din Piata Forumului, unde obisnuia sa mearga sa picteze noaptea".

Cultura populara

Tabloul si cafeneaua apar in romanul lui Irving Stone din 1934, "Dorinta de a trai" si ecranizat in 1956 in filmul cu acelasi nume, de catre Vincent Minnelli, cu Kirk Douglas in rolul lui Van Gogh.  

Aceeasi opera apare si in anul 2010 in episodul zece, "Vincent si Doctorul", din seria a cincea a productiei Doctor Who a postului de televiziune BBC.

In Croatia exista o cafenea cu un design identic cu cel din pictura.

 

 

Specificatii
Colorare faianta Pictata manual
Stil Clasic
Format 40 * 60 cm
Tema decor Peisaj terestru
Reproduceri tablouri celebre
Scene din viata
Culoare Multicolor
Tip placa faianta Clasica
Dimensiune placa faianta 20 * 20 cm
Planeitate suprafata Neteda
Tehnica pictura Mayolica
Comentarii produs
Nu sunt comentarii
Scrie un comentariu

Produse recomandate

Decor plita cu pere pe fundal albastru
Cod ARTVG2
Produsul va fi livrat în aproximativ 40 zile lucratoare.
Pret 2.185,00 Lei
Produsul va fi livrat în aproximativ 40 zile lucratoare.
Autoportret Van Gogh
Cod ARTVG3
Produsul va fi livrat în aproximativ 40 zile lucratoare.
Pret 2.185,00 Lei
Produsul va fi livrat în aproximativ 40 zile lucratoare.
Vaza cu floarea-soarelui
Cod ARTVG4
La comanda!
Pret 2.185,00 Lei
La comanda!

Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor:
www.anpc.gov.ro - Telefon gratuit info consumator: 021-9551.
Solutionarea online a litigiilor